Kleine gebaren, grote besparingen: maak je huis winterklaar

Hoe je energiekosten onder controle houden? Met een paar eenvoudige en doeltreffende maatregelen in huis kan je al een pak besparen op je energiefactuur. Ontdek onze tips om je woning zuiniger … en ecologischer te verwarmen.

Je wil je energiekosten verlagen, maar een optimaal comfort behouden. Dat kan allemaal met een paar eenvoudige aanpassingen in je dagelijkse routine. Hierbij een paar tips om de komende winter warm door te brengen … zonder aan comfort in te boeten.

Isoleer je woning

Om je huis comfortabel te houden, is het belangrijk om het goed te isoleren. Er zijn vijf plekken in huis waar de meeste warmte verloren gaat: dak, zolder, gevels, ramen en vloeren. Als je die aanpakt met de juiste isolatie houdt je huis de warmte langer vast en moet je verwarming minder overuren draaien. Maar lukt het niet meer om grote werken te doen voor de komende winter, dan kan je toch met enkele kleine ingrepen je woning beter isoleren:

  • Hang gordijnen aan de ramen om de warmte binnen te houden. Let wel op met overgordijnen: deze mogen de radiatoren niet bedekken en hangen best zo dicht mogelijk bij de vensters. Anders verdwijnt de warmte van de radiatoren achter de gordijnen.
  • Plaats geen meubels voor de radiatoren, zodat de warmte vrij kan circuleren in de kamer. Maak radiatoren en convectoren regelmatig stofvrij om het warmterendement te bewaren.
  • Hou de thermometer in de gaten. Hou de omgevingstemperatuur op 19-20°C in de woonkamer en beperk ze tot 16°C voor de kamers en onbewoonde ruimtes. Voelt dat wat fris aan, dan kan een trui wonderen doen. Met een goed geprogrammeerde thermostaat die automatisch je verwarming aan en uit zet, bespaar je ook nog eens 7 à 10% op je energieverbruik.
  • Plak de kieren aan je ramen en deuren af met tochtstrips en leg een tochtrol voor je voordeur. Voor andere openingen aan je huis, zoals kieren bij een raamkozijn bijvoorbeeld, kan je siliconenkit gebruiken.

Zorg ervoor dat je verwarming optimaal werkt

Als je de verwarming weer aanzet, vergeet dan niet om de radiatoren te ontluchten om ervoor te zorgen dat ze goed verwarmen. Een klein gebaar om je verwarmingskosten te drukken. Hoe weet je of je een radiator moet ontluchten? Als die gedeeltelijk of helemaal koud is wanneer je de verwarming aanzet, als je merkt dat hij niet goed warm wordt of als je water hoort druppelen.

Een goed onderhouden verwarmingssysteem werkt efficiënter. Laat je ketel regelmatig onderhouden door een professional: die kan eventuele problemen opsporen en verhelpen voordat de kosten de pan uitswingen. 

Het lijkt misschien contra-intuïtief, maar door je huis te verluchten in de winter kan je geld besparen … Droge lucht hoeft namelijk minder te worden verwarmd dan lucht met een hoge vochtigheidsgraad.  Maak er een gewoonte van om tussen 8 en 11 uur ‘s morgens en na 22 uur ‘s avonds de ramen 5 tot 10 minuten open te zetten … zelfs als je huis goed geïsoleerd is. Isolatie maakt je huis luchtdicht en zo kan vocht niet ontsnappen, waardoor er schimmel kan ontstaan. 


Een licht interieur

Een gezellig winterinterieur kan niet zonder licht. Toch kan je ook op je elektriciteitsfactuur besparen door enkele eenvoudige aanbevelingen te volgen:

  • Benut zoveel mogelijk natuurlijk licht. Plaats meubels en werkruimten dicht bij ramen. Zo bespaar je makkelijk een uur licht per dag.
  • Vervang halogeenlampen door ledverlichting. Ledlampen verbruiken tot 90% minder elektriciteit en gaan langer mee. Vervang ook je klassieke lichtbuizen op tijd: op het einde van hun levensduur geven ze minder licht terwijl ze toch even veel verbruiken.
  • Denk eraan om de lichten uit te doen als je een ruimte verlaat. Verbind de buitenverlichting met een bewegingsdetector, klok of schemerschakelaar.


En wat met elektrische toestellen?

We hebben allemaal een heel arsenaal aan elektrische toestellen in huis. Het is dus logisch dat die een grote hap uit je energiebudget nemen. Een paar eenvoudige regels om geld uit te sparen:

  • Is een huishoudelijk apparaat aan vervanging toe, koop dan een energiezuinige variant. Een energie-efficiënt toestel kost iets meer in aankoop, maar het verschil verdien je terug in een lager stroomverbruik.
  • Bind de strijd aan met sluipverbruikers. Toestellen in waakstand verbruiken ook energie. Zet ze dus bij voorkeur volledig uit wanneer je ze niet gebruikt.
  • Doe de was op 30° of 40° in plaats van op 60°. Zo bespaar je zo’n 25% elektriciteit. Laat de was goed centrifugeren voor je hem laat drogen. De droogtijd zal ongeveer een derde minder bedragen. Tot slot: stop ook niet te veel wasgoed in de droogkast. Dat vermindert de efficiëntie en verhoogt het energieverbruik.
  • Ontdooi regelmatig je diepvriezer. Een laagje ijs van slechts 3 millimeter is al voldoende om het elektriciteitsverbruik met 30 tot 40% te doen stijgen.
     

Wat kan je nog meer doen?

Natuurlijk is dit maar een greep uit de talrijke nuttige tips die je kunnen helpen om te besparen op verwarmings- en elektriciteitskosten. Je vindt er ongetwijfeld nog veel meer op de website van je energieleverancier

Het loont trouwens de moeite om regelmatig de energietarieven van je energieleverancier te vergelijken met die van andere om te weten of jenog wel goed zit bij je huidige energieleverancier. Die energietarieven kan je gemakkelijk checken via de VREG, Test Aankoop of op de sites van de leveranciers zelf. Je kan je ook altijd inschrijven voor een groepsaankoop via je gemeente of provincie.


Ben je van plan grote werken uit te voeren?

Als je beslist om grotere werken te laten uitvoeren om je woning energiezuiniger te maken, neem dan vooraf contact met ons op. We bekijken samen de verzekeringen voor je woning en verbouwingswerken.

Bronnen: Vlaanderen.be – Leefmilieu.brussels – energie.wallonie.be – vreg.be – cwape.be – brugel.brussels  

Add Comment

Comment
Name
E-mail

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.